W czym tkwi nietuzinkowość oleju arganowego?

Olej arganowy pozyskuje się z nasion drzewa arganowego (łac. Argania spinosa), które rośnie wyłącznie w jednym miejscu na świecie w południowo-zachodniej części Maroka u wrót Sahary. Dodatkowo lasy arganowe są pod ochroną rezerwatu przyrody, co oznacza, że rosną w czystym ekologicznie środowisku.

Nasz olej arganowy

Nasz olej arganowy jest z jednej strony trudno dostępny, a z drugiej niezwykle pracochłonny w procesie wytwarzania. Produkcją oleju arganowego zajmują się w głównej mierze marokańskie kobiety pracujące w kooperatywie w rejonie ESSAOUIRA w Maroku. Pierwszym etapem jest zbiór dojrzałych owoców arganii i suszenie ich na słońcu przez kilka tygodni. Następnie wydobywa się z owoców orzech, który zawiera dwie lub trzy pestki. Skorupa pestek jest 16 razy twardsza niż skorupka orzecha laskowego, a w celu ich obrania kobiety rozłupują je ręcznie przy użyciu kamieni. Ostatnim etapem jest ekstrakcja oleju z pestek. Nasz olej arganowy jest tłoczony na zimno, tradycyjną metodą, nierafinowany. Warto zaznaczyć, że do uzyskania 1 litra cennego oleju potrzeba około 30 kg owoców.

Skład oleju arganowego

Ze względu na drogocenne substancje odżywcze znajdujące się w oleju arganowym, jest on nazywany eliksirem młodości. Zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych, głównie oleinowego (omega-9) i linolowego (omega-6), naturalne przeciwutleniacze, spowalniające procesy starzenia i chroniące organizm przed wolnymi rodnikami, negatywnym wpływem promieni UV i czynników zewnętrznych, takie jak kwas ferulowy, karotenoidy, sterole roślinne, skwalen czy witamina E.

Właściwości oleju arganowego

W Maroku produkowane są dwa rodzaje oleju arganowego: spożywczy i kosmetyczny. Olejek arganowy przeznaczony do spożycia jest wytwarzany z prażonych nasion drzewa arganowego, dzięki czemu ma ciemnozłoty kolor, lekko orzechowy zapach i smak. Olejek arganowy, znajdujący swoje zastosowanie w kosmetyce tłoczy się z nieprażonych nasion, ma znacznie jaśniejszy odcień i posiada delikatny zapach.

Wszechstronne zastosowanie oleju arganowego nadało mu miano PŁYNNEGO ZŁOTA MAROKA. W codziennej pielęgnacji olej arganowy:

  • spowalnia procesy starzenia się skóry i redukuje zmarszczki
  • nawilża i odżywia skórę
  • chroni skórę przed odwodnieniem, przesuszeniem oraz przed szkodliwym wpływem promieni słonecznych
  • poprawia elastyczność i napięcie skóry
  • stymuluje produkcję kolagenu
  • wygładza skórę i poprawia jej koloryt
  • łagodzi objawy podrażnień skórnych, poparzeń, alergii, AZS
  • spłyca blizny i redukuje przebarwienia
  • wspomaga leczenie chorób skóry m.in. trądziku, egzemy, łuszczycy
  • wzmacnia cebulki włosów, zapobiega ich wypadaniu, nawilża
  • regeneruje włosy po zabiegach fryzjerskich
  • nieoceniony w walce z cellulitem i rozstępami
  • wzmacnia i odżywia paznokcie

Zatrzymaj młodość. Użyj oleju arganowego do ciała, twarzy, włosów i paznokci.

Zapisałeś się do Newslettera!